Heizel

Op 29 mei 1985 vond in het Heizelstadion in Brussel een ramp plaats. Tijdens de Europa Cup I-finale tussen Juventus en Liverpool FC kwamen 38 Italiaanse en één Belgische voetbalfan om het leven nadat een muur van het Heizelstadion instortte.

Alle ingrediënten voor een prachtige voetbalavond waren aanwezig. Liverpool stond al jaren aan de top van Europa en Juventus was hard op weg om de top te bereiken. In de finale van de Europa Cup I stonden deze grootmachten tegenover elkaar. In plaats van een vijfde Europa Cup I kwamen de Liverpoolsupporters thuis met op hun netvlies nog de 39 doden en 350 gewonden die op deze voetbalavond vielen.

Een uur voor de aftrap braken er rellen uit in vak Z van het stadion. Dit vak, dat oorspronkelijk bedoeld was als neutraal gebied om de twee supportersgroepen uit elkaar te houden, was gereserveerd voor Belgische supporters, die hun tickets vervolgens doorverkochten. Hierdoor bevonden zich in dit vak nu Italiaanse supporters.

In het vak (Y) ernaast zaten de Engelse fans. Er was al enige spanning en provocatie door de afscheiding van kippengaas. Nadat de Engelsen bestookt werden met stenen en vuurwerk door de Italianen was voor hun de maat vol. Britse hooligans vielen vak Z binnen en de chaos was compleet. Onmiddellijk ontstond er paniek. De toeschouwers vluchtten alle kanten op. Achter hen stortte een muur in, terwijl de supporters aan de voorkant werden verdrukt tegen de dranghekken.

Het meest bizarre van deze avond was misschien wel dat de wedstrijd ‘gewoon’ door ging. Michel Platini benutte een strafschop waardoor Juventus de Europa Cup I won. Aan het einde van de wedstrijd hebben de Juventus-spelers midden op het veld hun overwinning gevierd. Het was duidelijk dat ze op dat moment nog niet wisten hoe groot de tragedie was. Er is geen beker uitgereikt.

Voor de UEFA was de maat vol. Engelse clubs mochten vijf jaar lang niet deelnemen aan de Europese toernooien, en Liverpool zelfs zes jaar. Het Heizelstadion is inmiddels verbouwd en heet nu het Koning Boudewijnstadion.

Er zijn nog enkele Belgische bekerfinales gespeeld in het stadion, en zelfs in 1997 was het Koning Boudewijnstadion nog niet volledig af; dat gebeurde pas voor Euro 2000. Alleen een kleine gedenksteen herinnert nog aan die verschrikkelijke woensdag 29 mei.