Columns leden

Wat gaat Jurgen doen?

bijdrage van Theo Uphus

Na een periode van negen succesvolle jaren liet Jurgen Klopp Liverpool FC en haar supporters weten dat het voorlopig genoeg was geweest. Een periode van in totaal 23 jaar onafgebroken managerschap bij resp. FSV Mainz 05, BVB Dortmund en LFC kwam ten einde afgelopen zomer. Tijd voor een sabattical.

Het was een logische beslissing van de Duitser. Geweldige teams gesmeed. Veel voorgangers bij de Reds kwamen bij hem in de schaduw te staan. In feite viel er niets meer voor hem te winnen. Tijd voor een ander en rust nemen. Daarmee tevens zijn 4 jarige contract bij LFC na twee jaar brekend. Volgens het France medium LÉquipe liet Klopp daarmee in totaal 40 miljoen pond schieten.

Het is Jurgen een paar maanden gelukt met die rust. Daarmee was hij in ieder geval iets standvastiger dan Ron Jans, die al na enkele weken sabattical zwichtte voor de lokroep van FC Utrecht. Maar nu de zomer definitief is ingeruild voor de gure herfst wil Klopp toch ook weer “iets” gaan doen in de voetballerij.

Met ingang van 1 januari aanstaande is hij “Global head of Football” namens het Red Bull concern. Die functie is niet gekoppeld aan een salaris dat lijkt op wat hij in Liverpool verdiende. Maar de verantwoordelijkheid is dan ook totaal anders. Bij Red Bull verwacht men dat Klopp hen zal helpen met een strategische visie, advisering aan de managers en scouting en individuele hulp bieden aan coaches. Het is allemaal lekker wollig omschreven en veel van wat Klopp praktisch gaat doen kan en mag hij zelf invullen. Als zijn expertise maar ten goede komt aan de aan Red Bull gelieerde clubs.

We hebben het in eerste instantie dan over RB Leipzig, de Duitse club die om wettelijke reden geen Red Bull mag heten en daarom Rasen Ballsport wordt genoemd, Red Bull Salzburg, en Red Bull New York.

In Duitsland is lang niet iedereen enthousiast over de keuze van Klopp. Met name in Dortmund en Mainz wordt zijn keuze voor o.m. Leipzig zelfs gezien als verraad. Niet alleen omdat Leipzig een concurrent van deze clubs is, maar vooral door de constructie waarin de club zich naar de Duitse top heeft gewerkt. De samenwerking met en het geld van Red Bull. “Het grote geld”. Met name de puristen onder ons kunnen zich die woede ook wel voorstellen. Hoe smalend is er niet gereageerd op de wijze waarop Paris Saint Germain zich aan de hand van Nasser Al-Khelaifi (geschat vermogen 10 miljard euro) trachtte aan een Champions League titel te helpen ? Hoe smalend is er niet jarenlang gedaan over Manchester City dat Sheikh Mansour (geschat vermogen 19,5 miljard euro) als melkkoe gebruikte?

De keerzijde van de aanwezigheid van die puissant rijke lui in het voetbal ? Als ze een beetje of een beetje meer van hun gigantische vermogen in een club hebben gestoken dan moeten er nog een paar clubs bij. Of weer af, als het de eigenaar niet echt bevalt. Clubs als Troyes en Lommel zijn daar voorbeelden van. NAC Breda dreigde ook in die situatie te komen, maar in Breda kwamen de supporters massaal in opstand en ging de deal niet door.

Wat heeft dat alles met Jurgen Klopp te maken ?

Wel, Red Bull is in feite niets anders dan wat je hierboven hebt gelezen. Een bedrijf die clubs opkoopt, daar trainers en spelers bij haalt die de club verder kunnen helpen en clubs waar men talenten voor de toekomst stalt.

Red Bull heeft daarbij nu een volgende club op het oog.  Paris FC.  De club heeft haar stadion, stade Charléty liggen aan de zuidkant van de stad, nabij de Périferique. Het wordt niet alleen gebruikt door voetbalclub Paris FC, maar ook voor rugby en atletiek.Het biedt plats aan zo’n 20.000 toeschouwers en is daarmee na het stade de France en Parc des Princess het derde stadion van de stad. En deze club nu gaat waarschijnlijk worden gekocht door de rijkste man van Europa, Bernard Arnault. En die man zou volgens het plan dan 85 % van de aandelen willen, 15 % is dan voor Red Bull, dat vooral haar kennis op gebied van topsport en zaken doen in deze sector in moeten brengen. Zie daar de toekomst van Jurgen Klopp.

Wie is eigenlijk die Bernard Arnault ?

Arnault is aanvankelijk een succesvol vastgoedondernemer in (de omgeving van) Parijs. Zijn successen trokken de belangstelling van het wereldmerk Christian Dior. Mede onder zijn leiding werd het uitgebouwd tot wat het nu is , het LVMH concern, waar o.m. de dochterondernemingen  Louis Vuitton, Hennesy en Dior vallen. Het vermogen van Arnault wordt thans geschat op 183 miljard euro.

Wat moet Arnault met Paris FC ?

Arnault is Parijzenaar, zijn hart ligt in deze stad. Zakelijk gezien kan Paris FC een prachtig uithangbord voor zijn bedrijf worden. Hij koopt de club op, rukt een blik topspelers en bijpassende (trainers) staf open, hangt die spelers vol met zijn spullen en maakt er een club van die veel aandacht genereert. Juist om die reden is het opkopen van een relatief kleine club handig voor Arnault. De aanschafwaarde is niet groot en bovendien heeft het nauwelijks geschiedenis, laat staan een grote achterban die niet gesteld is op de komst van Arnault. In dit opzicht kan deze overname zelfs vergeleken worden met die van Reynolds en McElhenny, die het zieltogende Wrexham voor slecht 2,5 miljoen pond in bezit kregen. De waarde van die club is ondertussen weer gestegen naar 9 miljoen.

Morele kant van de zaak.

Veel mensen zullen het Klopp niet in dank afnemen dat hij zich inzet voor (de belangen van) een bedrijf als Red Bull.  Ik had hem ook liever in een andere functie terug gezien en dacht zoals zovelen aan de functie van Bondscoach van Duitsland. Na een serieuze sabattical. Echter ik begrijp zijn keuze ook wel. Even niet de stress langs de lijn en toch een (goed) inkomen. Dus uiteraard gun ik hem de baan en bijbehorend succes. Hij blijft immers een all time red hero !

Theo Uphus